Boterhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Boterhuis

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Van Sint-Jakobs- naar Naaldenstraat. Naamgeving naar het Boterhuis - een groothandel in boter en kaas - circa 1580 overgebracht van de Eiermarkt naar de Sint-Jakobsstraat. Gekasseid straatje met licht krommend verloop toegankelijk via een tudorbogige doorgang aan Naaldenstraatzijde (rechts van Naaldenstraat nummer 9) (21) en overdekte doorgang aan Sint-Jakobsstraatzijde (Sint-Jakobsstraat nummer 36). Halfweg de straat, het complex zogenaamd "Het Boterhuis", reeds in 1562 afgebeeld bij Marcus Gerards als een soort poortgebouw met ronde traptoren. Einde van straat bepaald door zijgevels van hoekpanden bij Naaldenstraat (nummer 9 en 11), het linker hoekpand vertoont sporen van de galerij van het "Hof van Gistel" (zie Naaldenstraat nummer 7). Straatbeeld voorts getypeerd door de woning (nummer 3). met opschrift "'t Hof van Plezance", vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Nummer 5, breedhuis met bijgebouwtje voorzien van natuurstenen bolkozijn en afgeschuinde dagkanten.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1954/1984.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 35.
  • RYCKAERT M., Brugge, Historische stedenatlas van België, Brussel, 1991, p. 160, 162.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brugge - oudste kern

Brugge (Brugge)

omvat 16de-eeuws gebouwencomplex

Boterhuis 2-6, Naaldenstraat 13, Brugge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.