Dweersstraat

Beschrijving

Van Noordzand- naar Zuidzandstraat. Eerste vermelding in 1248 als dwarse verbinding tussen twee hoofdstraten. Marcus Gerards (1562) tekent aan zuidzijde geknikte zijstraat naar Noordzandstraat. Tussen nummers 26 en 28, bakstenen segmentboogpoortje naar geknikt zijstraatje dat Dweers- verbindt met Zuidzandstraat, zogenaamd "Piercellestraatje" zie Zuidzandstraat nummer 44.

Gekasseide straat met licht krommend tracé; gedeeltelijk verkeersvrij. Noordelijke straatzijde gedomineerd door gerenoveerde panden van het Zilverpand.

Oudste bebouwing opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw. Voornamelijk diephuizen van één à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. Verankerde, al dan niet beschilderde trapgevels. Nummers 22, 24 met bewaarde 17de-eeuwse kern; nummer 22 is gevelreconstructie, "Kunstige Herstelling" in 1932 in plaats van trapgevel bekroond door fronton; nummer 24 gevel verbouwd in 1873. Nummers 4, 6 met 18de-eeuwse kern en in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen; nummer 4 met neobarokke natuurstenen korfboogingang van 1889 ter vervanging van rechthoekige. Nummer 8 met drielichtkozijnen op de bovenverdieping, opgetrokken in 1874 in plaats van puntgevel met brede schouderstukken. Nummer 10 met 18de-eeuwse kern, historiserende reconstructie van gevel met pui van 1934 naar ontwerp van architect Jozef Priem (Brugge) in plaats van lijstgevel. Nummer 15 onder afgewolfd zadeldak vermoedelijk ter vervanging van topgevel. Nummers 16-18 met 17de-eeuwse kern en gevel van 1845 in plaats van tuitgevel.

Voorts ook breedhuizen van twee à zes traveeën en twee à drie bouwlagen. Nummers 32, 34, 36: eenvoudige, (verankerde) 19de-eeuwse lijstgevels; nummer 36 van 1882. Nummer 2 behorend tot het laatclassicistisch hoekcomplex zie Noordzandstraat nummer 65; nummer 14: bepleisterde, neoclassicistische lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Nummer 20: achter poortje van 1845 met neo-17de-eeuwse omlijsting, verhoogd in 1933 naar ontwerp van architect H. Bovée (Brugge), sluit ingesloten diephuis aan.

Nieuwbouw onder meer nummer 11 van 1954 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge) in plaats van drie kleine 19de-eeuwse trapgevels van één bouwlaag.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 98 en 112/1845, nr. 76/1873, nr. 78/1874, nr. 210/1882, nr. 74/1889, nr. 82/1894, nr. 664/1932, nr. 860/1933, nr. 1141/1934, nr. 74/1954.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 55.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje