Grauwwerkersstraat

Beschrijving

Van Vlamingstraat recht naar Speelmansrei, van daaraf ombuigend en parallel lopend met de Reie tot aan de Sint-Jakobsstraat. Tot in de 16de eeuw zogenaamd "Zacwynstrate", vanaf 1290 ook genoemd naar de hier gevestigde bewerkers van grijs of blauw bont zie huidige straatnaam.

Middeleeuwse woon- en handelsfunctie geconcentreerd in het eerste straatgedeelte nabij het toenmalige "Beursplein" zie hier gelegen handelshuizen van onder meer de familie van der Buerse (nummer 3) en van de consul van Genua (Vlamingstraat nummer 33). Bij Marcus Gerards (1562) wordt het bouwblok tussen Naaldenstraat en Speelmansrei ingenomen door patriciërswoningen, onder meer het zogenaamd "Hof van Bladelin" zie Naaldenstraat nummer 19-21, waarvan de tuinmuren - zoals nu nog ten dele - het straatbeeld aan de Reie bepalen.

Heden gekasseide straat met dominerende woonfunctie; voornamelijk burgerhuizen, naar het einde van de straat toe van kleinere omvang. Rooilijnplan, vastgelegd bij K.B. van 6 februari 1891, beoogt een straatverbreding doch niet volledig uitgevoerd.

Diep- en breedhuizen van twee à zes traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak al dan niet afgewolfd, of met schilddak. Oudste kern dateert van circa 1300 (nummer 3). Achter de bakstenen trap- en tuitgevels, voornamelijk uit de 17de eeuw met in de loop van de 18de en de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, gaan vaak nog oudere kernen schuil zie onder meer hoge beluikte kelderopeningen soms met in de stoep ingewerkte toegangstrap. 18de-eeuwse trapgevels: nummer 5 met "Vlaamse" pui uit het interbellum gesigneerd architect C. Libert (Assebroek); nummer 14 met verbouwde begane grond en oculi in de traptop. Weinig lijstgevels; nummer 8 als resultaat van een verbouwing van een vroegere tuitgevel zie bouwvergunning van 1852. Ook eclectische trapgevels zie nummer 9 van 1949; nummer 18 van 1928 als imitatieve variante van de oorspronkelijke 16de-eeuwse gevel. Nieuwbouw uit de jaren 1970: nummers 23-29 ter hoogte van oorspronkelijke tuin en nummer 8 in de lijn van de 19de-eeuwse lijstgevel nummer 28. Enkele poorten horend bij Vlamingstraat nummer 55 en Pieter Pourbusstraat nummer 3.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 88/1852, nummer 432/1928; Openbare werken. Vaarten en wegen, 1888-1890, XIII b pak 42.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje