Neotraditioneel hoekcomplex

Beschrijving

Groots neotraditioneel hoekcomplex, opgetrokken in 1929 op de plaats van de vroegere Kerkhofmolenstraat, een smalle steeg naar de "Kerkhofmolen", bestaande uit het molenaarshuis, de molen zelf en een stal. Vermoedelijk gebouwd voor het zagen van de steen voor de Sint-Gummaruskerk; naderhand onder meer gebruikt als graanmolen. Ernstig beschadigd in 1914 en nadien afgebroken.

Huidig hoekpand van twee bouwlagen, gemarkeerd door muurbanden, al dan niet gekoppelde kruiskozijnen, bol- en kloosterkozijnen. Korfboogdeurtjes in zandstenen omlijsting onder gebogen waterlijst met diamantkopsluitsteen. Typische zijtrapgevels en getrapte dakvensters. Hoek met betonnen beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

• MORTELMANS J. en VAN DER WEE H., Een historische wandeling. Het Lierse stadsbeeld in de 18e en 19e eeuw, in 't Land van Ryen, 1965, p. 135-138.