Hertsbergestraat

Beschrijving

Van Mee- naar Peerdenstraat. Oorspronkelijk "Kleine Peerdenstraatje" als zijstraat van de Peerdenstraat. Vanaf begin 16de eeuw huidige naamgeving naar refugehuis van de proosdij van Hertsberge.

Gekasseide straat met recht tracé. Marcus Gerards (1562) tekent de straat met tuinen en hoekpanden bij Mee- en Peerdenstraat. Bouwblok in de loop van de 17de eeuw ingenomen door breedhuizen met bijhorende achterpanden aan de Groenerei. Weinig oorspronkelijke gevelopstanden onder meer ten gevolge van 19de en 20ste-eeuwse aanpassingen. Breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voornamelijk getypeerd door eenvoudige lijstgevels met bijhorende achterhuizen of grote tuinen aan de Groenerei.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 120.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje