Hoogste van Brugge

Beschrijving

Van Zuidzandstraat naar Westmeers. Benaming afgeleid van plotse wijziging, namelijk een verhoging, in het landschap. Eerste vermelding reeds in 1360. Smalle zijstraat met krommend tracé. Voornamelijk horeca of afhankelijkheden van de hotels op het Zand. Tot de overwelving ervan in 1871, palen de verschillende huizen aan de kant van het Zand, aan het zogenaamd "Capuciennereitje". Door de bouw van het station (1841-1844) zijn op 't Zand meerdere grote herenhuizen opgetrokken met achterbouw en/of -poortje aan het Hoogste van Brugge. Noordelijke straatzijde gedomineerd door garage op hoek met Goezeputstraat en verankerde bakstenen muur.

Voornamelijk breedhuizen met lijstgevel uit de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, soms met mogelijk oudere kern; ook breedhuizen uit de 16de tot de 17de eeuw met in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, onder meer nummers 4 en rechts van nummer 4, "Kunstige Herstelling" van 1988 naar ontwerp van architect P. Thomas (Brugge) onder meer hermetselen van het topstuk.

Zonder nummer, een neogotisch trapgeveltje met portaal en nis met Maria met Kind, bij P.C. Popp (1856) omschreven als "Maison Curiale", vormt de blikvanger in de knik van de straat.

• CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 126.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 123.