Korte Riddersstraat

Beschrijving

Van Riddersstraat naar Sint-Maartensplein. De naam verwijst naar de verlenging van eerste genoemde straat. Rechte heden geasfalteerde straat. Vanouds woonfunctie.

Voornamelijk 19de-eeuws karakter als resultaat van het verbouwen van diephuizen waarvan de oudste kern vermoedelijk opklimt tot de late Middeleeuwen: trap- of puntgevels worden dan herleid tot bepleisterde en beschilderde lijstgevels zie nummers 3, 5. Tevens breedhuizen mogelijk met oude kern doch 19de-eeuws uitzicht; nummers 2-8 met bewaard houtwerk, hoekpand/ Riddersstraat met afgeronde hoek. Aan het 17de-eeuws straatbeeld beantwoorden nog de hoekpanden bij het Sint-Maartensplein. Hoekpand bij Riddersstraat als resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling".

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 170.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje