Korte Vuldersstraat

Beschrijving

Van Sint-Salvatorskerkhof tot Hoogste van Brugge. Naam verwijzend naar de aanwezigheid van de "volders" zijnde de lakenbereiders die van oudsher woonden in de nabijheid van het vroegere Capucienenreitje, parallel met zuidoostzijde van 't Zand en gedempt in 1871. Smal en licht krommende geasfalteerde straat. Hoofdzakelijk woonfunctie; opmerkelijke aanwezigheid van twee kunstenaarsateliers met name nummer 30 van schilder F. Van Acker en nummer 14 van ceramist en glazenier S. Coucke.

Overwegend diephuizen van twee à vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); onder meer oude kernen uit de 17de eeuw. Verankerde, soms beschilderde trap- en tuitgevels waarvan geveltoppen onder meer zijn getypeerd door oculi, rondboogvensters, steigergaten. Weinig oorspronkelijke opstanden ten gevolge van in de loop van de 19de en 20ste eeuw aangepaste muuropeningen (nummers 5, 12, 18), verfraaiende "Kunstige Herstellingen", reconstructies en nieuwbouw in neo-Brugse stijl (nummers 2, 4, 9, 10, 16, 22). Nummer 17: verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1933. Nummer 2: in 1935 herbouwd naar 17de-eeuws patroon onder leiding van architect W. Nolf (Torhout); nummer 4 opgetrokken in 1833 ter vervanging van trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen; nummer 9 opgetrokken in 1938 naar ontwerp van architect W. Lambert (Brugge) in plaats van trapgevel; nummer 22 neobarokke reconstructie na "Kunstige Herstelling" in 1912 naar ontwerp van architect E. Vincke (Brugge) zie cartouches met inscripties "hier herbouwt (sic) / ten jaere 1912".

Nummer 35-37: 17de-eeuws breedhuis met lijstgevel doorbroken door trapgevel (9 treden + topstuk), met latere aanpassingen van 1923 onder meer opsplitsen pand en toevoegen van de deuren, en van 1933: toegevoegde beglaasde deuren met opvallend smeedijzer- en houtwerk.

Voorts ook breedhuizen van twee à vier traveeën en drie bouwlagen onder zadel- of schilddak; uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw onder meer als eenheidsbebouwing (nummers 24-26). Nummer 8 met bewaard, verzorgd houtwerk, gebouwd in 1912 ter vervanging van trapgevel. Nummers 29, 33: eenvoudige bepleisterde lijstgevels uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Nummer 33 gebouwd in 1877.

Enkele panden uit de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer garagepoort uit 1901 op hoek met Hoogste van Brugge.

Op hoek met Lendestraat arduinen paaltje; op hoek met Hoogste van Brugge, grenspaaltje met jaartal 1631.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 28/1833, nummer 88/1877, nummer 115/1901, nummer 293/1912, nummer 238/1933, nummers 904 en 1175/1935, nummer 861/1938,
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 172.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje