Leeuwstraat (Oudste kern)

Beschrijving

Van Geerwijnstraat tot Oude Zak, onderbroken door de Leeuwbrug. De huidige benaming, bekrachtigd in 1792, is afkomstig van vervorming van oorspronkelijke naam "Leestraat" met name over de "lee" of waterloop. Huidige Leeuwbrug gebouwd als drieledige boogbrug van natuursteen naar ontwerp van J. De Wachter in 1627; in 1629 worden borstweringen versierd met leeuwenbeelden van J. Stalpaert, waarvan één vervangen in 1955. Korte, bekasseide straat met over de brug, krom verloop. Tot de tweede helft van de 19de eeuw, trap naar water langs nummer 8 zie Marcus Gerards.

Gevarieerde bebouwing waarvan oudste opklimt tot de 16de eeuw. Voornamelijk breedhuizen van twee à acht traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevels. Nummer 2 uit de eerste helft van de 19de eeuw, in 1852 verhoogd met één verdieping en in 1932 voorzien van vernieuwde lekdrempels; nummer 4-6 met 17de-eeuwse kern en tot 1868 één pand waarvan drie rechter traveeën bekroond met trapgevel; nummer 8/ Speelmansrei, op L-vormig grondplan, van 1850.

Nummer 3: nieuwbouw van 1960 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge), voordien deeluitmakend van hoekhuis met Moerstraat.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 14/1850, nummer 112/1852, nummer 110/1868, nummer 861/1932, nummer 224/1960.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 208.
  • VANHOUTRYVE A., Op Brugse bruggen (3). De "Leeubrughe", in Brugge Die Scone, 1995, nummer 1, p. 5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje