Loppemstraat

Beschrijving

Van Oude Burg naar Simon Stevinplein. Benaming vermoedelijk afkomstig van "Heer van Loppem", eigenaar van het hoekpand Simon Stevinplein nummer 2. Eerste vermelding circa 1400. Van de 16de tot de 19de eeuw ook zogenaamd "Engelstraat" naar huisnaam "De Engel" op de hoek Simon Stevinplein nummer 1.

Smalle, gekasseide zijstraat met geknikt tracé. Van circa 1800 tot kort na 1900, arbeiderswoningen en caritatieve functie door aanwezigheid van zogenaamd "fort Devoldere" (op plaats van huidig nummer 4.), toegankelijk via segmentboogpoort. Heden woon-, horecafunctie en garages.

Oudste panden opklimmend tot de 17de eeuw doch voornamelijk recente bakstenen bebouwing met appartementen: nummers 3-5, 7-9 en 11-13 respectievelijk uit 1956 en 1969 naar ontwerp van architect C. Creytens (Brugge) ter vervanging van kleine panden van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 742/1956, nummer 285/1969.
  • RAU J.A., De huisvesting van het proletariaat in het 19de-eeuwse Brugge. De Forten, in Brugs Ommeland, 1-4, 1996, p. 85-87.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje