Muntplein

Beschrijving

Rechthoekig, gekasseid pleintje, ten noorden palend aan de Geerwijnstraat en ten zuiden aan de Muntpoort. Ontleent zijn naam aan het daar gevestigde "Munthof", reeds vermeld in het eerste kwart van de 14de eeuw. Huidig uitzicht dateert van 1884 toen de gebouwen van het "Munthof" zijn afgebroken en de ruimte gedeeltelijk door het openbaar domein is ingelijfd. Tot 1960 behoort de Muntpoort bij het plein waardoor de nummering van de panden nu nog steeds dooreenloopt.

Centraal staat een bronzen sculptuur van 1987 gegoten in het atelier van D. De Groeve, naar oorspronkelijk gipsen model van J. Lagae (Roeselaere), met opschrift "Jules Lagae (1862-1931) / Flandria Nostra / 1901 / Ingehuldigd op 8 juli 1987 / door Frank Van Acker / Burgemeester en Minister van Staat"; rondom twee banken en vier lindebomen, omgeven door stoeppalen met kettingen.

Beeldbepalende 19de-eeuwse lijstgevel zie nummer 5. Voorts pand met historiserend uitzicht (nummers 2-3) en nieuwbouw: nummer 4 van 1979 naar ontwerp van architect J. Strubbe (Brugge).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1977/1979.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 252-256.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje