Muntpoort

Beschrijving

Van Geldmuntstraat naar Muntplein. Gedeeltelijk overbouwde doorgang in de Geldmuntstraat nummer 32. De benaming dateert van 1960 op aanvraag van de Touring Club van België, die daar kantoor hield en een aparte naam wenselijk vond voor het straatje dat voordien eveneens "Muntplein" werd genoemd. Voormalige toegangspoort tot het "Munthof", reeds vermeld in het eerste kwart van de 14de eeuw. Smalle, gekasseide straat in het zuiden overkluisd met tweeledig bakstenen stergewelf uit de 16de eeuw met opschrift "Hersteld anno 1961 / op initiatief van de / Touring Club van / België", zie Geldmuntstraat nummer 32. Onregelmatige nummering gezien de onderbreking door de huisnummers van het Muntplein.

Gevarieerde bebouwing van onder meer diephuizen met 19de-eeuwse lijstgevels (nummers 7, 9-10). Westelijke straatzijde ingenomen door 17de-eeuwse afhankelijkheden van het huis Geldmuntstraat nummer 32, aangepast in 1866 onder meer verplaatsen van deur van rechter travee in de doorgang, toevoegen van lekdrempels en vervangen van de segmentboogpoort door drie vensters zie sporen; typerende zandstenen hoekblokken.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 139/1866.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 235 (zie "Muntplaats").
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1989, p. 162.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje