Ontvangersstraat

Beschrijving

Van Steen- tot Moerstraat. Straatnaam, in gebruik sedert het eerste kwart van de 15de eeuw, verwijst naar de stadsontvangers, zijnde de heren van Gistel, die hier vanaf 1275 kantoor houden. Heden voornamelijk woonfunctie en een hotel. Gekasseide, nagenoeg rechte straat.

Gevarieerde bebouwing doch met overwegend 19de-eeuws karakter. Nummers 10-18: eenheidsbebouwing, breedhuizen van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gezamenlijk schilddak en met al dan niet bepleisterde en beschilderde lijstgevels daterend van 1842 en behouden tot circa de eerste helft van de 20ste eeuw rondboogvensters op de begane grond. Nummers 13, 15-17: diephuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit de eerste helft van de 19de eeuw; nummer 13 met in 1946 naar ontwerp van architect J. Janssens (Brugge) toegevoegde deuromlijsting met oren en neuten.

Nummer 1: poortgebouw met tudorpoort, later opgetrokken met tuitgeveltje. Bewaard houtwerk van poort.

Voorts reconstructies in neostijl onder meer nummers 3 en 22 met barokke inslag; nummer 20 uit de 18de eeuw en herbouwd in 1994-1996 naar ontwerp van architect G. Van Oyen (Brugge) zie gevelsteen. Verder ook recente nieuwbouw, voornamelijk als afhankelijkheden bij het hotel.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 september 1994.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nummer 2092/1994.