Sint-Salvatorskoorstraat

Beschrijving

Van Mariastraat naar Sint-Salvatorskerkhof. Naam afgeleid van de ligging haaks op het koor van de Sint-Salvatorskathedraal. Rechte, gekasseide straat met voornamelijk pakhuizen en opslagpanden uit circa de tweede helft van de 19de eeuw, die behoren tot de Steenstraat en later verbouwd zijn tot woning onder meer nummer 5. Heden voornamelijk woonfunctie; ook horeca-activiteiten.

Gevarieerde bebouwing met oudste kern uit de 16de eeeuw met name nummer 10. Voornamelijk breedhuizen van drie à zeven traveeën en twee à drie bouwlagen uit de 19de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevels; nummer 4 met rondboogingang, nummer 5, als verbouwing van een pakhuis met toevoeging in 1946 van de erker, gevelstenen met opschrift "Eind goed / al goed". Nummer 12/ Sint-Salvatorskerkhof, nu lijstgevel met getuit dakvenster doch oorspronkelijk blinde muur; als parking van het warenhuis zie Steenstraat nummers 73-75 herbouwd circa 1961. Diephuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen; nummer 10, verankerde bakstenen tuitgevel uit de 16de eeuw doch sterk verbouwd circa 1961, met rechthoekige openingen en zoldervenster in rondboognis; nummer 6, verankerde bakstenen lijstgevel met spitsbogig Mariabeeldnisje onder accoladeboog boven de ingang en bewaard 19de-eeuws houtwerk.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 359.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje