Spinolarei

Beschrijving

Van Biskajersplein naar Verversdijk. Tot in de 17de eeuw Spiegelrei genoemd zoals rei en tegenoverliggende straat. Huidige naamgeving naar markies Ambrosius Spinola die een groot huis aan de Spiegelrei heeft bewoond. Zelfde functie als Spiegelrei, namelijk oorspronkelijk commerciële functie en nu woonfunctie. Gekasseide rechte straat met kaaimuur aan noordzijde en woonfunctie, eindigend bij de "Strobrug". Aanvankelijk een houten brug, versteend in 1332 door Aernoud van Huutkerke. Huidige brug van 1975.

Bebouwing opklimmend tot in de 14de eeuw. Heterogeen straatbeeld met zowel lijst- als trapgevels en één schermgevel. Enerzijds diephuizen van twee à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak al dan niet afgewolfd. Weinig gevels met oorspronkelijk uitzicht onder meer ten gevolge van 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen met betrekking tot muuropeningen zoals te zien op een schilderij van Ledoulx uit 1747. Ook enkele panden opgetrokken als "Kunstige Herstelling" gebaseerd op 17de-eeuwse gevels. Achter eenvoudige bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels gaan vaak oude kernen schuil zie nummers 4, 5 en 7. Anderzijds breedhuizen van vijf à negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak als verbouwing van oudere panden onder meer gotische schermgevels. Voorts ook weinig vernieuwende nieuwbouw, zie nummers 6, 18.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 85/1890, nummer 96/1894, nummer 165/1921.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 378 - 382.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje