Mellenstraat

Beschrijving

De Mellenstraat vormt de verbinding tussen Gorsleeuw en Opleeuw. De bebouwing wordt gevormd door een aantal gesloten en semi-gesloten hoeven uit de 19de eeuw, onder meer nummers 64, 66 en 67, nummer 66 met resten van vakwerk.

In 1968 werd op de plaats "Boschveld", op circa 150 meter van het kasteel Bellevue, een belangrijk Gallo-Romeins grafveld opgegraven, met brandgraven uit midden 2de eeuw, toebehorend aan de bewoners van een nabijgelegen villa.

• AMAND M., NOUWEN R., Gallo-Romeinse tumuli in de Civitas Tungrorum , Publicaties van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum te Tongeren, 40, Hasselt, 1989, pagina 32.
  • LUX G.V., ROOSENS H., Een Gallo-Romeins grafveld te Gors-Opleeuw , Het Oude Land van Loon, 25, 1970, pagina's 5-43.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.