Dorpsstraat

Beschrijving

Straat met een heterogeen architecturaal uitzicht, deel uitmakend van de verbindingsas Opeinde-Daaleinde. In kern dateren de meeste huizen uit de 19de eeuw, maar bijna alle zijn sindsdien verbouwd. Op de Ferrariskaart (1771-77) reeds aangeduid als een aaneengesloten bebouwing van gesloten en semi-gesloten aanleg.

Het voormalige huis De Klok, Dorpsstraat nummer 1/ Omstraat, stond tegenover de kerk, waar nu de Kredietbank is gevestigd. De brouwerij van bruin bier De Klok werd in 1941 stilgelegd. Een kapelletje was uiterst rechts in de voorgevel aangebracht, bij de hoek met de Omstraat; zijn Onze-Lieve-Vrouw-beeldje zou ten tijde van de bokkenrijders een brandstichter hebben tegengehouden, zodat hij afzag van zijn geplande misdaad.

Nummers 9 en 11a-11-13-15 zijn voormalige dorpshoeven met aangepaste begane grond; baksteenbouw van het boerenburgerhuistype onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het derde kwart van de 19de eeuw, respectievelijk zes traveeën en twee bouwlagen, met bewaarde rondboogpoort in rechtertravee, en vijf traveeën en twee bouwlagen.

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, (Tongeren), (1986), p. 107.
  • GILISSEN J., Kortessem..., Zaltbommel, 1981, prentkaarten nrs. 7, 26.