Eggetingenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kortessem
Deelgemeente Vliermaal
Straat Eggetingenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Kortessem (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Naar het gelijknamige gehucht, gelegen ten noordoosten van de Tongersesteenweg, tussen de gehuchten Hullertingen en Grimmertingen in.

Grote hoeveelheid hoogstamboomgaarden, omringd door meidoornhagen. Van de hoeven aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1846) bestaan er heden nog een paar: nummer 12 betreft een voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, in de Atlas van de Buurtwegen aangeduid als langgestrekt, deels versteend eind 19de eeuw, voor het overige gerenoveerd vakwerk met recente vullingen; nummer 18 betreft een voormalige L-vormige hoeve in stijl- en regelwerk, uit de eerste helft van de 19de eeuw, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen, thans volledig gerenoveerd en aangepast.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk & Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vliermaal

Vliermaal (Kortessem)

omvat Boerentuintje

Eggetingenstraat 18 (Kortessem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.