Hasseltsesteenweg

Beschrijving

De rechtlijnige steenweg tussen Hasselt en Tongeren werd omstreeks 1740, onder het Oostenrijkse bewind, aangelegd. Deze op de Ferrariskaart (1771-77) zo goed als onbebouwde steenweg heeft in de tweede helft van de 20ste eeuw een lintvormige woonuitbreiding gekend.

Vanaf 1899 tot 1949 reed er een tram op de lijn Hasselt-Kortessem-Oreye naast deze met eiken afgezoomde weg. Het station bevond zich aan het kruispunt met de Omstraat en de Veldweg. Op het nummer 171 was eertijds de herberg "In het witte paard".

Tot circa 1972 bevond zich op het nummer 173 een landarbeiderswoning in vakwerk uit de 19de eeuw, die sindsdien naar het Openluchtmuseum van Bokrijk is overgebracht. Dit gebeurde eveneens, in 1953, met de oude hoeve van Jan Claesen (1870-1955), nummer 206, een vakwerkbouw uit de tweede helft 18de - 19de eeuw.

Nummers 18 en 82/ Veldweg zijn voormalige L-vormige en langgestrekte hoeven respectievelijk uit de tweede helft en de eerste helft van de 19de eeuw, met resten van vakwerk, respectievelijk in de dwarsschuur en de linkerzijgevel, en in de voor- en achtergevel.

• GILISSEN J., Kortessem ..., Zaltbommel, 1981, prentkaart nr. 28 (hoeve van Jan Claesen).
  • LAENEN M., Provinciaal Openluchtmuseum Bokrijk. Gids, Brussel-Bokrijk, 1992, p. 83, 92, afbn.