Leopold III-straat

Beschrijving

Van oudsher het centrum van het dorp, met de parochiekerk en heel wat hoeven in losstaande bebouwing, goed merkbaar op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1846). Van deze historische hoevebebouwing is heden enkel een voormalige hoeve bewaard.

De straat wordt momenteel vooral gemarkeerd door breedhuizen uit de tweede helft van de 19de - begin 20ste eeuw (onder meer nummers 1,3,5,7, 18, 20, 36, 51, 60-62), lintvormig aangevuld met nieuwbouw gedurende de laatste decennia.

Aan de Leopold III-straat, toen nog de Dorpsstraat geheten, lag eertijds het tramstation van de lijn Kortessem-Tongeren aan nummer 47.

• VANAUDENAERDE J., Kortessem, historisch perspectief, 1, Kortessem, 1991.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk