Omstraat

Beschrijving

Het traject Omstraat-Kapelstraat-Herbroek was tot circa 1740, wanneer de steenweg Hasselt-Tongeren werd aangelegd, de belangrijkste verbindingsweg van Kortessem via Wimmertingen naar Hasselt.

Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) nog dun bebouwd, kende deze straat vooral tijdens de laatste decennia woonuitbreiding.

Nummer 42 is een sterk aangepaste, voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft 19de eeuw; stijl- en regelwerk met recente vullingen en gewijzigde ordonnantie.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk