Stationsstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar het verdwenen tramstation van de in 1904 aangelegde lijn Kortessem-Tongeren. Het gebouw was gelegen aan de zuidkant van de straat, tegenover de oprit naar het kasteel Dessener.

Aan het einde van de straat richting Mersenhoven bevond zich tot 1984 het goed "Lindendries", gelegen op de hoogste piek van Kortessem, Wintershoven en Guigoven. Vlakbij stond eertijds een windmolen, ten dienste van de hereboeren van "Schoenwinckel" en de "Mersenhovenhoeve". Het geheel is altijd verbonden geweest met de kasteelhoeve "Dessener".

• BOGAERTS D. e.a., Kortessem. 50 historische getuigen, Tongeren, 1986, p. 92-93, ill.
  • MACHIELS L., Het gehucht Mersenhoven, Guigoven-Kortessem, 1985, p. 26-27, 41, 65, 66, 83, 99 e.v., ills.
  • VANAUDENAERDE J., D'n tram van Kortessem. Z'n historie, Kortessem, 1988, p. 49-50, afb.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk