Generaal Pershingstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de Amerikaanse generaal die de stad bevrijdde in 1918. Gevelwand met typische interbellumarchitectuur, uitziend op beboomd, door lage haag afgezoomd parkje ten oosten van het Tacambaroplein (onder meer nummer 5 in zakelijke stijl van 1927 naar ontwerp van architect A. Massez en nummer 6 van 1921 naar ontwerp van architect M. Vossaert, nummer 7 van 1935 naar ontwerp van architect J. Moumal). Recent werd het vrij opmerkelijk hoekpand/ Wijngaardstraat van 1927 in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect J.A. De Bondt gesloopt. Ten noorden, geplaveide esplanade met Amerikaans gedenkteken, ontworpen door meester Duyvewaerdt (Roeselare), volgens opschrift: "A.D. 1929, American Battle Monuments Commission, Harry Sternfeld, architect", op rechterhoek van de ommuring. Zandstenen monument in blokvorm met nis geflankeerd door twee gevleugelde arenden en opschrift: "37th division-91th division-53rd field artillery brigade, erected by the United States of America to commemorate the services of American Troops who fought in this vicintity - oct. 30-nov. 11 1918". Zijgevels met tekst in het Nederlands en Frans.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-4025, 4009, 3790, 4465.
  • DE SMET L.-BONTE M.-DE RIJCKE F., Oorlogsgedenktekens in Oudenaarde, Oudenaarde, 1983, in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde en zijn Kastelnij en van den Lande tusschen Maercke en Ronne, XXI, 1984, p. 74-75.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja