Jezuietenplein

Beschrijving

Voorheen doodlopend op de omwalde stadsvest. In vorige eeuwen zogenaamde "bachten meulene", en voorzien van bebouwd middenblok. Voorheen vlasmarkt en vanaf 1785 jaarlijkse veemarkt. Later zogenaamd Patersplein en Jezuietenplein naar het hier gevestigde klooster en college.

Centraal op het pleintje, op het kruispunt met Koningsstraat en Lappersfort, stond tot 1969 een fontein, opgericht in 1830.

• DE SMET M. 1985: Bartolomeus De Rantere. Geschiedenis van Oudenaarde van 1701 tot 1786, Oudenaarde, 16.