Kattestraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de "catte" of belegeringswerk opgesteld bij de middeleeuwse stadswallen. Oude verbindingsstraat tussen de Nederstraat en de zogenaamde "Cattepoort", in de loop van de 16de eeuw verbouwd tot wachttoren zogenaamde "Blaffaertstoren" bij de Oostelijke stadsomwalling, thans Gentiel Antheunisplein. Reeds vermeld in 1272 doch vermoedelijk toen als wijknaam gekend, volgens een pachtboek van 1363 pas na 1350 als bouwgrond verkaveld. Gekasseid in 1775. Huidige bebouwing met nog talrijke oude kernen, vaak met aangepaste 19de-eeuwse gevels.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja