Kerkgate

Beschrijving

Hoofdstraat in het verlengde van de Karel Martelstraat en vertrekkend vanaf Materplein. Kasseibestrating gelegd sinds de periode 1857-1865. Onderdeel van één van noord-zuid-assen in de gemeente, namelijk via de Gaverstraat aansluitend bij de Ronsen Heerweg. In het aanvangsdeel domineren een aantal alleenstaande herenhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw; voorts wordt de bebouwing er nog sterk bepaald door dichter bij de straat gebouwde gelijkaardige afzonderlijke dorpshuizen van circa 1900, namelijk breedhuizen van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door een baksteenfries (onder andere nummers 12, 18, 24; nummer 20 met een bouwlaag). De oorspronkelijke schaal bleef veelal nog behouden doch de voorgevel onderging elders in de straat vaak al moderniseringswerken. Hoekhuis nummer 13 bewaart in de zijgevel aan de Zoetebeekweg een beglaasde rondboogvormige gevelnis in typische bakstenen omlijsting en met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• VAN HOOLANDT G., Bijdrage tot de geschiedenis van Mater, Mater, 1986, p. 158.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja