Kanunnikenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 17, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Kanunnikenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 13-05-1976.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kanunnikenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Geheel van straatgevels en aansluitende bedaking

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1993.

Beschrijving

Genaamd "Kanunnikenhuis", naar de voormalige eigenaar kanunnik Baron van der Hemm-Nederstyn, die circa 1763 twee panden aankocht op deze plaats en ze liet verbouwen tot één geheel. Volgens eigenaar-bewoner naar ontwerp van C. Van Everbroeck. Gerestaureerd naar ontwerp van A. Sol in 1978-79.

Rococo-dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Lichtgeel beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op gepikte plint. Steekboogvensters in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting, beluikt op de begane grond. Omlijstingen met merkteken. Benadrukte deurtravee, uitlopend op dakvenster onder gebogen waterlijst en geflankeerd door houten vleugelstukken; spiegelboogdeur in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en met rocailleversiering in de zwikken; bovenlicht met fraai smeedijzerwerk waarin monogram, en schelpsluitsteen op de tussendorpel; houten deur met rond spievenstertje met uitgespaarde letters IHS. Spiegelbogige balkondeur in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting met schelpsluitsteen en voorzien van Frans balkon.

Interieur. Bewaarde stucplafonds met rococo-elementen. Achterplaats met bewaarde muurkasten en lambrisering uit het derde kwart van de 18de eeuw; sterk aangetaste haardplaat met engelenfiguurtjes en bloemmotieven.

In de tuin arduinen pomp met wortelmotief en steenkappersteken.

  • Administratie Ruimtelijke Orde en Leefmilieu, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, Restauratiedossier.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 235.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kloosterstraat

Kloosterstraat (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.