Kanunnikenhuis

Beschrijving

Genaamd "Kanunnikenhuis", naar de voormalige eigenaar kanunnik Baron van der Hemm-Nederstyn, die circa 1763 twee panden aankocht op deze plaats en ze liet verbouwen tot één geheel. Volgens eigenaar-bewoner naar ontwerp van C. Van Everbroeck. Gerestaureerd naar ontwerp van A. Sol in 1978-79.

Rococo-dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw. Lichtgeel beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op gepikte plint. Steekboogvensters in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting, beluikt op de begane grond. Omlijstingen met merkteken. Benadrukte deurtravee, uitlopend op dakvenster onder gebogen waterlijst en geflankeerd door houten vleugelstukken; spiegelboogdeur in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en met rocailleversiering in de zwikken; bovenlicht met fraai smeedijzerwerk waarin monogram, en schelpsluitsteen op de tussendorpel; houten deur met rond spievenstertje met uitgespaarde letters IHS. Spiegelbogige balkondeur in kwarthol geprofileerde arduinen omlijsting met schelpsluitsteen en voorzien van Frans balkon.

Interieur. Bewaarde stucplafonds met rococo-elementen. Achterplaats met bewaarde muurkasten en lambrisering uit het derde kwart van de 18de eeuw; sterk aangetaste haardplaat met engelenfiguurtjes en bloemmotieven.

In de tuin arduinen pomp met wortelmotief en steenkappersteken.

• Administratie Ruimtelijke Orde en Leefmilieu, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, Restauratiedossier.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 235.