Klooster der predikheren De Kluis

Voormalig klooster der predikheren, heden werklozenatelier.

L-vormig hoekcomplex met bakstenen lijstgevels van twee en één en zeven traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen, kunstleien), waarvoor bouwaanvraag van 1865 naar ontwerp van J. Van Ockelyen. Verwerking van arduin voor plint, kordons en onderdorpels; zwarte baksteen voor muurbanden en vensteromlijstingen. Tudorboogvensters met ruitvormige ijzeren roedeverdeling. Tudorboogdeuren met arduinen postamenten onder druiplijst. Afgesnuite hoek uitlopend op dakkapel met drielobmotief. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Gelijkaardige, doch meer sobere en verspringende tuingevels.

Interieur. Begane grond: gang met zwart-wit marmeren bevloering, houten lambrisering met erboven neogotische gepolychromeerde bas-reliëfs; voormalige kloostercellen op de bovenverdieping, heden grotendeels omgevormd tot leslokalen.

Ondergrondse doorgang naar de kerk met bepleisterd, gedrukt tongewelf.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1862-1865.