Aldestraat

Beschrijving

Pas in 1459 Aldestraete, voorheen Aude of Auwe straete. Eertijds belangrijkste invalsweg der stad, doch na de aanleg der wallen en de Kuringerpoort, kwam de Kapelstraat in het verlengde van de poort te liggen; de Aldestraat werd de vestigingsplaats der plaatselijke handelaars; vanaf de 16de eeuw werd hier markt gehouden voor linnen, vlas, aardewerk en klompen; de westelijek helft groeide pas veel later uit tot handelsstraat. Vrij homogene straatwanden met burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de en eerste kwart van de 20ste eeuw, met gewijzigde winkelpuien; op de hoeken der Onze-Lieve-Vrouwstraat en Zwanestraat, grootschalige woonblokken.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt , p. 134-136.