Aldestraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Aldestraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pas in 1459 Aldestraete, voorheen Aude of Auwe straete. Eertijds belangrijkste invalsweg der stad, doch na de aanleg der wallen en de Kuringerpoort, kwam de Kapelstraat in het verlengde van de poort te liggen; de Aldestraat werd de vestigingsplaats der plaatselijke handelaars; vanaf de 16de eeuw werd hier markt gehouden voor linnen, vlas, aardewerk en klompen; de westelijek helft groeide pas veel later uit tot handelsstraat. Vrij homogene straatwanden met burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de en eerste kwart van de 20ste eeuw, met gewijzigde winkelpuien; op de hoeken der Onze-Lieve-Vrouwstraat en Zwanestraat, grootschalige woonblokken.

  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, in Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt , p. 134-136.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

omvat Burgerhuis Heusden

Aldestraat 44, Hasselt (Limburg)

omvat Herenhuis

Aldestraat 38, Hasselt (Limburg)

omvat Het Lombardenhuys

Aldestraat 53, Hasselt (Limburg)

omvat Neoclassicistische stadswoningen

Aldestraat 10-12, 16, 29, 34-36, 46-52, Hasselt (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.