Demerstraat

Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Demerstraat

• Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Beschrijving

Gelegen in het verlengde van de Hoogstraat en samen hiermee de verbinding vormend tussen de Grote Markt en de Kempische Poort; samen met de Koning Albertstraat de noord-zuid-as van de stad.

Eerste vermelding in 1362 als "platea Tymere", zo genoemd omdat ze leidde naar de Oude Demer, buiten de stad. Het is een samenvoeging van twee straten, namelijk de Rechte Demerstraat, die liep van de markt tot de Molenpoort, en "Die Rechte Kempische straet" tot aan de "Kempische porte". Vanaf de 16de eeuw is er ook sprake van de "Hoechstraat", het gedeelte tussen de Grote Markt en de Lombaardstraat. In 1867 verbreed, zodat de hele westwand tot aan de Walputstraat werd afgebroken; dit verklaart het overwicht van 19de-eeuwse huizen en de rechtlijnige rooilijn.

Thans drukke invalsweg en winkelstraat, met vrij veel storende nieuwe bouw vooral in het noordelijk gedeelte, vanaf de Nieuwe Demer, waar het belangrijke Sigershuis en het Bonnefantenklooster tot na de Tweede Wereldoorlog het straatbeeld beheersten.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hesselt) , p. 56-70.