Isabellastraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Isabellastraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Hasselt (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vanaf 1671 zo geheten naar aanleiding van het bezoek van aartshertogin Isabella in 1627; tijdens de Franse tijd "Vliegendehuizenstraat". Deel der circumeatus, lopend van aan de Dorpstraat tot aan de Cattegatstraat. Volkse straat, aansluitend bij de wijk "Het Dorp". De westzijde wordt ingenomen door rijen 19de- en 20ste-eeuwse arbeidershuizen (nummers 50, 54, 56, 60, 62), en enkele huizen in neoclassicistische stijl; met gecementeerde lijstgevels en stucornamenten, in de zuidelijke helft door grootschalige huizen verdrongen; de oostzijde wordt grotendeels ingenomen door de hoge muur van het minderbroedersklooster met mooi kapelletje.

  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 165.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Hasselt

Hasselt (Hasselt)

omvat Stadswoning

Isabellastraat 13-19, Hasselt (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.