Kapelstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk Augustijnenstraat, vanaf 1372 Capellestraat. Verbond de Curingerpoort met de Grote Markt, en was eeuwenlang samen met de Maastrichterstraat één der belangrijkste straten der stad. De oostelijke straathelft werd in 1944 vrijwel volledig verwoest, en de huidige handelshuizen in dit gedeelte dateren van na de Tweede Wereldoorlog.

Secundaire handelsstraat die de Grote Markt met de Diesterstraat verbindt. Kronkelend verloop en onregelmatige rooilijn. Levendige gevelwanden door de verspringende nok- en daklijsthoogten. De bebouwing is vrij heterogeen, mede veroorzaakt door de recente bebouwing in het oostelijk gedeelte. Belangrijke elementen zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk, enkele fraaie 18de- en 19de-eeuwse herenhuizen, en het huis "De Groote Pellicaen" (nummer 43).

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 98-112.