Koning Albertstraat

Beschrijving

Oorspronkelijk Nieuwstraat, zo genaamd naar de verbinding die zij vormde tussen de Grote Markt en de Nieuwpoort of Luikerpoort. Drukke, en thans verkeersvrije invalsweg, die van de Grote Markt naar de Sint-Truidersteenweg loopt.

Hoewel de straat vrij rechtlijnig is, verraadt de onregelmatige rooilijn en de heterogene bebouwing de oude kern. Accent op de handelsfunctie, vandaar de recente en aangepaste winkelpuien van de meeste huizen. Hoofdzakelijk kleinschalige burgerhuizen van twee tot drie bouwlagen, uit de 18de en 19de eeuw, met enkele burgerhuizen van twee tot drie bouwlagen, uit de 18de en 19de eeuw, met enkele voorbeelden van schaalverstorende en onaangepaste nieuwbouw (appartementsgebouwen, grootwarenhuis).

Belangrijke, beeldbepalende elementen ontbreken, op het huis nummer 1 na, gelegen op de hoek met de Grote Markt; het Gravenhuis (17de eeuw), dat het straatbeeld eertijds kenmerkte, werd in de zestiger jaren afgebroken, om in het Openluchtmuseum te Bokrijk wederopgebouwd te worden.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 87-98.