Molenpoort

Beschrijving

Tot de tweede helft van de 19de eeuw Dracybaen, naar het koordendraaien langs de muur der minderbroeders; thans genaamd naar de vroegere smalle doorgang van de Demerstraat naar de stadsmolen, "aan de Molenpoort", bij de Nieuwe Demer. De molen, vlak achter de Molenpoort, werd op het einde der 19de eeuw gesloopt, en om verkeerstechnische redenen werd de rivier overwelfd; de plaats wordt ingenomen door een parkeerruimte.

Trapezoïdaal plein tussen Demer- en Kattegatstraat, waarvan alleen een deel der zuidwand het 19de-eeuws uitzicht bewaarde, met de blinde tuinmuur van het minderbroedersklooster, aansluitend op de voormalige stokerij Leynen met haar massieve mouttoren. Het huis "De Pijp" dat via een smalle gang doorgang verleende naar de Demerstraat verdween voor de huidige verbinding, geflankeerd door grootschalige, storende nieuwe bouw. De huidevetterijen en blekerijen op de noordzijde verdwenen tijdens de 19de eeuw voor een ijzergieterij, thans vervangen door de kapel van het Sint-Valentinusinstituut en een garage.

• DE DIJN C.G. & WILMS M., Zichten van het oude Hasselt door P.M. Bamps (Kunst en Oudheden in Limburg, 13, St.-Truiden, 1975, p. 11-13, 43-45.
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 147-148.