Persoonstraat

Beschrijving

Dankt haar naam aan het feit dat de "persona", de pastoor der parochie er woonde. Zij vormt de verbinding tussen de Zuivelmarkt en de Maastrichterstraat. De zuidgevelwand bestaat uit een blinde muur en uit de nieuwe bouw van de school Kindsheid Jezu. De noordwand wordt gevormd door de zijgevel van het refugiehuis van Herkenrode, en verder door kleinschalige woningen uit eind 19de -dbegin 20ste eeuw, van twee bouwlagen onder zadeldak; gecementeerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen, in meerdere of mindere mate afgewerkt met neoclassicistische ornamenten.

Nummers 2, 4, 6, smalle huisjes, samen vijf traveeën Nummers 8, 10, identieke huizen van elk twee traveeën, met beschilderde lijstgevels, voorzien van licht getoogde vensters met hardstenen lekdrempels en gewijzigde benedenverdieping. Nummers 12, 14, gelijkaardige huizen van samen vijf traveeën; vensters met ijzeren borstweringen, en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek voor de vensters der derde en vierde travee der tweede bouwlaag. Nummer 16, licht uitspringende penanten met ingediepte panelen; aandak met vlechtingen aan de rechterzijgevel. Nummer 22 heeft een houten winkelpui (eerste kwart van de 20ste eeuw). Nummer 24, recente winkelpui.