Schrijnwerkersstraat

Beschrijving

Tijdens de 17de - 18de eeuw " Scrinemekersstraat", "Schrijnemaekersstraat", "Ramaekersstraat", "Minderbroedersstege"; tot 1917 Schrijnemakersstraat. Noord-zuidverbinding van de Minderbroedersstraat met de Lombaardstraat, met ter hoogte der "Roode Poort" lichte bocht in het straattrace. Oostkant voor de helft ingenomen door de hoge tuinmuur der gouvernementsgebouwen; noordhelft eertijds bebouwd met kleine arbeiderswoningen, thans grotendeels vervangen door storende nieuwe bouw. Aan de westkant, in het midden der gevelwand, zogenaamd huis "De Roode Poort" (nummer 7), thans aansluitend bij het zuidelijk storend schoolcomplex; tussen Walputstraat en Minderbroedersstraat, kleinschalige woonhuizen uit de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw.

• MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt) , p. 163-164.