Houtmarkt

Beschrijving

Oorspronkelijk open plein, Houtplein of Niefportplein, gelegen voor de "Niefport" (de vroegere stadspoort), binnen de wallen; vanaf de 16de eeuw "Houtmerckt"; oefenplaats van de boogschutters van de "Camer van Onze-Lieve-Vrouw".

Smal, trechtervormig plein, aan de smalle zijde een verlenging van Stenaartberg, aan de brede zijde uitmondend op de Nieuwpoort en de Schepen Dejongstraat. Vrij heterogene bebouwing met wisselende nok- en daklijsthoogten; voornamelijk minder belangrijke 19de-eeuwse burgerhuizen van drie bouwlagen onder zadeldak, met lijstgevels en rechthoekige en licht getoogde muuropeningen, doch ook enkele oudere gebouwen (17de en 18de eeuw), die de oudere kern van het plein verraden, en het straatbeeld determineren (nummers 3, 7).