Burgerhuis De Roskam

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Kleine en De Grote Roskam
Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Koning-Albertstraat
Locatie Koning-Albertstraat 14-16, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Roskam

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

omvat de bescherming als monument Burgerhuis De Roskam: gevels en bedaking
gelegen te Koning-Albertstraat 16 (Lier)

Deze bescherming is geldig sinds 11-03-1974.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

"De Roskam", daterend van 1697, heden gesplitst in twee woningen "De Kleine" en "De Grote Roskam". Begane grond volgens oorspronkelijk uitzicht gerestaureerd naar ontwerp van E. Van Ouytsel in 1925-1926.

Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl onder gecombineerde steile zadeldaken (kunstleien); bestaande uit een voorgebouw (nok evenwijdig aan straat) en een aansluitend achtergebouw (nok loodrecht op straat).

Aan straatzijde: breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, belijnd door afgeschuinde zandstenen sokkel en muurbanden. Voorts gebruik van zandsteen (sporadisch vernieuwd) voor omlijstingen en kordon onder de bovenvensters. Muurankers met dubbele krulspie. Centrale gevelsteen met barokke cartouche waarop de afbeelding van een roskam en jaartal 1697. Vernieuwde kruiskozijnen beneden; boven oorspronkelijke kruiskozijnen met kwarthol beloop en wigvormig ontlastingssysteem. Rechthoekige deuren met tussendorpel en bolkozijn als bovenlicht. Uiterst rechts bewaarde rondboogpoort in kwarthol geprofileerde omlijsting met deels omlopende waterlijst. Eikenhouten deur met gesculpteerde makelaar waarop jaartal 1697; arduinen schamppalen. Deurtravee uitlopend op puntvormige dakvensters: rondboogvensters in geprofileerde zandstenen omlijsting met diamantkopimposten en sluitsteen; bekronend balkgat. Daklijst op houten modillons.

Links zijtuitgevel met muurvlechtingen en schouderstukken. Links doorgang naar achterzijde: rechthoekige deur met kwarthol geprofileerde dagkanten, zandstenen latei en wigvormig ontlastingssysteem.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Prestigegebouwen, Lier, Koning Albertstraat nummer 10.
  • LEONARD E., Persoonlijk archief.

Bron: Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1990

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koning-Albertstraat

Koning-Albertstraat (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.