Prins Albertlaan

Beschrijving

De straat vertoont een duidelijk beeld van geplande stadsuitbreiding (circa 1900): de breedte van de straat, de rechtlijnige rooilijn, en de gelijklopende nok- en daklijsthoogten. Afwisseling wordt gebracht door de verschillende opvatting der gevels, grotendeels in eclectische stijl.

Een belangrijk element is het driehoekig pleintje, dat ontstaat aan de kruising van de Prins Albertlaan met de Leopold II-straat. Ook het doorzicht doorheen de straat, van het station tot aan de ingang van het stadspark, dat de straat aan deze zijde als een scherm afsluit, is van belang.

De gevelwanden zijn verdeeld in vier huizenreeksen, waarvan de gevels onderling verwante karakteristieken vertonen.