Ridderstraat

Beschrijving

Mogelijk zogenaamd naar het vroegere refugiehuis "Minnepoort" der Duitse ridderorde, in 1602 in deze straat opgericht (op de plaats van het huidige Sint-Trudo-instituut?). Eén der secundaire wegen, die mogelijk uitliep op "De Papsack", een toren van de vesting. Het pleintje achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd aanzienlijk vergroot in 1912-1913, toen de muur werd afgebroken die achter het koor der kerk liep, en de grote sacristie door de huidige werd vervangen.

Smalle, kronkelende straat met grillige rooilijn en verspringende nokhoogten. Ze begint achter het koor van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar ze, samen met het begin van de Plankstraat een stemmig pleintje vormt; een terugwijken van de gevelwand tegenover de Hamelstraat doet eveneens een pleintje ontstaan, dat echter ontsierd wordt door een recent schoolgebouw.

De straat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van enkele belangrijke 18de-eeuwse huizen. Tot voor kort een gaaf geheel, nu echter op verschillende plaatsen sterk gehavend: onaangepaste nieuwe bouw, en het samenvoegen van de benedenverdieping van twee gebouwen tot een winkelruimte, waarbij de historische gevel van het voormalig schutterslokaal verminkt werd (nummer 23). De uitbreiding van de handel heeft de afbraak van verschillende panden tot gevolg (onder meer nummers 8, 10).