Herenhuis Ceulen

Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Koning-Albertstraat
Locatie Koning-Albertstraat 18, Lier (Antwerpen)

• Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Erfgoed WOI Provincie Antwerpen (thematische inventarisatie: September 2013 - Maart 2018).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Ceulen

is beschermd als monument Herenhuis Ceulen

Classicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met latere aanpassingen.

Dubbelhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met topvazen en getoogde dakvensters tussen vleugelstukken. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van vijf traveeën op grijs geschilderde plint. Rechthoekige vensters met versierde rolluikkasten op beschilderde lekdrempels. Bovenvensters gevat in geriemde 19de-eeuwse omlijsting met oren; spiegelversiering op de borstweringen. Rondboogdeur in geprofileerde arduinen 18de-eeuwse omlijsting met tussendorpel, sluitsteen en gekorniste kroonlijst.

Rechter zijgevel met bewaarde zandstenen hoekblokken en lange muurankers, mogelijk wijzend op een nog oudere kern.

Auteurs: Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Plakkaat ter nagedachtenis aan het verblijf van koning Albert I in deze woning tijdens de slag aan de Nete in september 1914.

Cappuyns, Toon (01-02-2014 )