Brouwerij De Penne

Beschrijving

Samen met nummers 24-26 voormalige brouwerij "De Penne". Omstreeks midden 19de eeuw werd de brouwerij opgeheven, verkaveld en verbouwd. Heden imposant neoclassicistisch hoekpand uit midden 19de eeuw.

L-vormig complex van drie bouwlagen onder aaneengesloten schilddaken (kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën, gemarkeerd door imitatiemuurbanden, uitwaaierend boven de rechthoekige vensters. Centraal risaliet: rechthoekige poort in vlakke omlijsting; hogerop deurvenster in geprofileerde rechthoekige omlijsting met bekronende waterlijst versierd met maskerkop en bladwerk; ervoor smeedijzeren balkonleuning op balkonplaat, geflankeerd door engelenkopjes en gesteund door voluutconsoles; flankerende doorlopende lisenen. Sober hoofdgestel met geprofileerde architraaf, blind fries en houten kroonlijst op klossen; boven de ingangstravee met casementen en bladwerkconsoles.

Nagenoeg blinde, bepleisterde zijgevel en beraapte achtergevel met rechthoekige muuropeningen. Omlopende houten kroonlijst op klossen. Aansluitende bepleisterde muur met eenvoudige korfboogpoort en schamppalen.

Beboomde tuin afgesloten door vernieuwde bakstenen muur.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 83.