Vanaf Maarkeweg (volgens Poppkaart vroeger ook deels Borgtstraat geheten) op circa 1 km van het dorpscentrum, en na een rechte hoek naast de linkeroever van de Maarkebeek leidend tot Eikenberg. Straat- en wijknaam, wellicht refererend aan het in 1571 vermelde goed of hof Ter Borgt, een heerlijkheid waarvan weinig historiek bekend is; waarschijnlijk lag voorheen in de omgeving van de "Ter Borgtmolen" een versterkte middeleeuwse woonsite die minstens opklom tot de 12de eeuw. Aanduiding van "Chateau ter borght" op de Ferrariskaart (1771-1778) ter hoogte van de "Ter Borgtmolen" (zie nummer 4) en van nummer 2, ten zuiden van de molen aan de andere oever van de Maarkebeek, toen een gebouwenconstellatie met U-vormige aanleg geopend naar de straat. Volgens document van 1784 goederen genaamd het goed Ter Borgt, gelegen binnen de parochies Maarke en Etikhove, toen toebehorend aan de baron van Exaerde, heer van Etikhove La Deuze.
CROMBEE P., Archaelogisch inventaris Vlaanderen, Band VIII - Maarke-Kerkem, Gent, 1987, p. 235-236.
KERCKAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 52-53.
Bron: VERBEECK M. & TACK A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.