Etikhoveplein

Beschrijving

Langwerpige dorpsplaats met kasseibestrating, onderdeel van de noord-zuid verlopende hoofdas in de gemeente. Smalle noordkant uitziend op de parochiekerk Sint-Britius en haar ommuurd kerkhof (zie Etikhovestraat). Zuidwaarts verbredend en aan die zijde begrensd door het gemeentehuis met achter en zijdelings aanpalend administratief centrum (zie Nederholbeekstraat nummer 2).

Voor het gemeentehuis, klein plantsoen met gedenkteken aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog: hardstenen obeliskvormig oorlogsmonument naar ontwerp van F. Stockman met twee bronzen reliëfs opgericht circa 1920.

Uitzicht van dorpsplein sinds begin 20ste eeuw voornamelijk geëvolueerd door schaalvergroting van de woningen en andere bouwingrepen. Noordwestelijke pleinwand met rijhuizen behoudt grosso modo zijn vroegere schaal met nog een paar typische dorpshuizen van twee verdiepingen Sterker gewijzigde Zuidoostelijke kant onder meer na vervanging door nieuwe of grotere gebouwen zoals van het klooster en de bijbehorende kleuter- en lagere school. Congregatie van de zusters Franciscanessen uit Opbrakel, sinds 1842 gevestigd te Etikhove, bouwden er een klooster met hospice en weeshuis zogenaamd "Home Maria Goretti" naast de kerk (hoekpand Etikhoveplein nummer 16 /Puttene), circa 1965 grotendeels vervangen door nieuwbouw; achterste gewitte bakstenen vleugel van het vroegere godshuis,verbouwing naar ontwerp van 1903 door architect H. Geirnaert (Gent).

• Patrimonium Sint-Lucas Gent, 3.9/071.114701.
  • VAN NIEUWENHUYZE A., Historiek van Etikhove, s.l., s.d., p. 117-119.