Louise-Mariestraat

Beschrijving

Hoofdweg in de in 1851 opgerichte parochie Louise-Marie die zich ook uitstrekt op grondgebied Ronse, Nukerke en Schorisse. Onderdeel van de verbindingsweg Schorisse-Ronse met centrumfunctie. Aaneengesloten bebouwing voornamelijk in het begin van de straat; veelal reeds verbouwde, gediversifieerde rijhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw van voornamelijk anderhalve bouwlaag zoals nummer 4, nummer 6, nummer 17 een voormalig dorpscafé en pension zogenaamd "A la Concorde / Bij R. De Cubber-Vandenbossche"; voorts nog rijhuizen van twee bouwlagen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Centrum gemarkeerd door de opvallende en langgerekte bouw van het Instituut Sint-Leonardus ter hoogte van de tegenover staande parochiekerk.

Auteurs: Verbeeck, Mieke