Maarkeweg

Beschrijving

Hoofdstraat van Maarke-Kerkem met dorpskern van het vroegere Maarke. Oost-west-verlopende as, vroeger met bochtiger verloop, verbindt het centrum respectievelijke westwaarts met Etikhove en oostwaarts met Schorisse. Thans nog weinig uitgesproken pleinvormige verbreding ter hoogte van de parochiekerk van Maarke, namelijk tussen Brouwerijweg en Kokerellestraat: rechthoekige vroegere kerkplein of zogenaamde Plaetse, vervaagd door rechttrekking en wegverbreding met sloop van het oud gemeentehuis ten zuidoosten van de kerk in het derde kwart van de 20ste eeuw. Volgens cartografische bron van 1784 stonden ter hoogte van de kerk twee pilorijnen opgesteld, de ene van de heerlijkheid Maarke en de andere van "Ter Borgt". Westelijk deel van Maarkeweg tussen het vroeger dorpsplein en Borgtstraat voorheen ook zogenaamde Borgtstraat; verlenging van de weg vanaf Borgtstraat tot Etikhove in begin 20ste eeuw. Geconcentreerde en overwegend niet aaneengesloten bebouwing voornamelijk ten Westen van de kerk met sterk toegenomen recente woningbouw. Dorpscentrum met landelijk karakter door overblijvende doch veelal aangepaste boerenwoningen van voormalige hoeven die tot kort geleden de bebouwing domineerden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke