Brouwerij De Papegaai

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Papegaai", in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Naderhand maalderij en handel in meststoffen (zie voormalig opschrift boven ingangspoort). In 1983-1984 grondig gerenoveerd met gedeeltelijke afbraak, naar ontwerp van Ph. Laporta, G. Brutsaert en W. Goovaerts. Behouden volume en licht gewijzigde vensters.

Hoekpand (Papegaaistraat) met gedeeltelijke onderbouw in de Nete: gedecapeerde lijstgevels van telkens vier traveeën en drie bouwlagen, onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen). Verkleinende ordonnantie en zandstenen hoekblokken in links gedeelte. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting: pilasters met lijstkapiteel; hogerop voormalig laadluik verbouwd tot rechthoekig erker met moderne vormgeving.

Rechts erboven gesloten houten straatkapel onder gebogen houten luifel: gepolychromeerd houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld met zegenend kind op linker arm, uit begin 16de eeuw. Eronder opschrift met chronogram 1825 en een verwijzing naar de herinrichting van de kapel in 1814.

Eenvoudige houten kroonlijst. Zij- en achtergevels met gelijkaardig uitzicht. De uitbreiding aan zuidzijde, oorspronkelijk twee puntgevels, is een geïntegreerde nieuwe bouw.

• CHARLE A. en CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 62.
  • DE TROETSEL J., Verkrottend "Papegaai"-blok wordt appartementsgebouw, in Nieuwsblad, 18-19 juni 1983, p. 2/16.