Zottegemstraat

Beschrijving

Vroeger zogenaamd Dorpsstraat. Onderdeel van de baan Zottegem-Ronse via Schorisse. Het gedeelte vanaf de parochiekerk Zuidwaarts tot aan het kruispunt van de weg met Schorissestraat, vormt met zijn aaneengesloten rijhuizenbouw de uitgesproken kern van het straatdorpscentrum. Verschillende gegroepeerde rijhuizen, overwegend met twee bouwlagen, vertonen een eenheidskarakter: onder meer de enkelhuizen nummers 3, 5, 7, 9 met gecementeerde lijstgevel, rechthoekige muuropeningen en enige aanpassingen uit midden 20ste eeuw (zie houtwerk). Een aantal woningen bevatten wellicht een oude kern van één bouwlaag, werden sinds de tweede helft van de 19de eeuw verhoogd en nadien nog verder aangepast. Rijhuis nummer 2 van anderhalve bouwlaag met gevelopschrift "ANNO 1934", vertoont gevelaanpassingen uit die periode. Ook nummer 19 van anderhalve bouwlaag bezit een in de eerste helft van de 19de eeuw gewijzigde voorgevel met geornamenteerde gevelcementering. Duidelijk aangegeven verwijzing naar oude bouwkern tegenover de kerk, in voorgevel van diephuis nummer 23 van twee bouwlagen: namelijk jaartal 1759 in (nieuwe) cijfers boven centraal geplaatst rondbogig gevelnisje, in bakstenen omlijsting met oren en druiplijstje; Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind.

Auteurs: Verbeeck, Mieke