is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruulpark
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruul en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bruul en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Voorheen bleekweiden, aan noord- en oostzijde afgezoomd door de Lozebeek, de zuidzijde grenst aan de omgrachting van de "Hoge Mote" en vroegere tuin van het huidige Museum van Folklore en Regionale Geschiedenis. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen; monumentale Rode Beuk bij het museum. Eerste kiosk opgericht door stadsarchitect J.-B. Royers midden 19de eeuw, huidige muziekkiosk boven elektriciteitscabine gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt.
Verschillende monumenten sieren thans het park:
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het oorlogsmonument met fontein van de Sint-Sebastiaansgilde door E. Lelubre en Geo Verbanck werd in het jaar 2003 verplaatst naar het Antonia Depoorterplein.