Bruulpark

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruulpark

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruul en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bruul en omgeving

Beschrijving

Stadspark, aangelegd als promenade tijdens het Franse bewind, op de Poppkaart L'Esplanade genoemd en voorzien van twee schutterswippen van Sint-Sebastiaan en Sint-Hermes. Voorheen bleekweiden, aan noord- en oostzijde afgezoomd door de Lozebeek, de zuidzijde grenst aan de omgrachting van de "Hoge Mote" en vroegere tuin van het huidige Museum van Folklore en Regionale Geschiedenis. Driehoekig grasperk afgezoomd door dubbele rijen kastanjebomen; monumentale Rode Beuk bij het museum. Eerste kiosk opgericht door stadsarchitect J.-B. Royers midden 19de eeuw, huidige muziekkiosk boven elektriciteitscabine gebouwd in 1966 naar ontwerp van architect J. De Weerdt.

Verschillende monumenten sieren thans het park:

• het oorlogsmonument van 1940-1945 met een bronzen beeld zogenaamd "Lente", gesigneerd Jozef Cantré, 1944, geplaatst in 1964.
  • een oorlogsmonument met fontein in memoriam voor de slachtoffers van de Sint-Sebastiaansgilde van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect E. Lelubre met bronzen beeld van Sint-Sebastiaan door Geo Verbanck, naar hier verplaatst in 1962.
  • het standbeeld Glorieux, een bronzen beeldengroep van priester Stefaan Modest Glorieux (1802-1872) naar ontwerp van architect G. Devos door beeldhouwer Fl. Devos, ingehuldigd op 16 september 1973.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 629, 771.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, OV. 5, G. 11, G. 70.
  • MUYLLE E. (Br.) 1973: Het standbeeld Glorieux, Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde XXII, 223-225.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het oorlogsmonument met fontein van de Sint-Sebastiaansgilde door E. Lelubre en Geo Verbanck werd in het jaar 2003 verplaatst naar het Antonia Depoorterplein.

• Informatie verkregen van Jan Autrique (maart 2013).