Modernistisch burgerhuis ontworpen door Cornelius Sol

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Leopoldplein
Locatie Leopoldplein 5, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Modernistisch burgerhuis ontworpen door Cornelius Sol

Deze bescherming is geldig sinds 24-10-1995.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Het modernistische burgerhuis werd in 1933 door architect Cornelius Sol.

Historiek

Het burgerhuis werd in 1933 ontworpen door architect Cornelius Sol in modernistische stijl. Het burgerhuis had vroeger een ommuurde voortuin met hek, maar deze verdween vermoedelijk bij de aanleg van de spoorwegtunnel in de jaren 1980.

Beschrijving

Het burgerhuis is een dubbelhuis met drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een plat dak, afgeschuind aan de achterzijde. Er werd een garage voorzien in de rechter travee. De voorgevel wordt getypeerd door een vooruitspringend travee links met erboven een balkon en horizontaliserende vensterregisters. De afwerking is verfijnd met geglazuurde, ook vergulde tegels en geometrisch uitgetekende voordeur en garagepoort.

Het is een zeer harmonisch uitgewerkt, modern ontwerp van architect C. Sol. Hoewel hijzelf eerder de voorkeur gaf aan moderne vormgeving in de zin van de nieuwe zakelijkheid, zijn de meeste van zijn ontwerpen toch zeer traditioneel getint. In het historische centrum van Lier maakte 'moderne' ontwerpen wellicht weinig kans, doch op dit tot dan toe onbebouwd gebleven terrein tussen het 'Casino' en de Nete kon dit moderne huis gerealiseerd worden. Het is een fraai exponent van de moderne architectuur van C. Sol en voor Lier een uniek stukje architectuur in de zin van de nieuwe zakelijkheid.

  • Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA002090, 17 monumenten en 7 stadsgezichten te Lier, advies KCML voorontwerp van lijst (1990).
  • Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.

Bron: -

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Leopoldplein

Leopoldplein (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.